Button hoekje zwart

Wie:

Stefan van Gurp

Wat:

Senior Projectontwikkelaar Dudok Real Estate, gek van gebouwen met een geschiedenis

Waar:

De Glasfabriek op de grens van Schiedam en Rotterdam

Mensen willen een kop koffie halen als ze ’s ochtends naar hun auto lopen. Ze willen dat hun kinderen veilig kunnen spelen en zelf een oogje in het zeil houden, in de zon. Ze willen een drankje kunnen pakken of iets bijzonder lekkers eten zonder ver weg te hoeven. Als we plannen maken, kijken we eerst naar mensen, naar wat zij willen. Want zij zijn sterker dan stenen. Zij geven De Glasfabriek straks het karakter.

JPEG Final Edit (16 of 22) sRGB
JPEG Final Edit (18 of 22) sRGB

“Er komen bijzondere winkeltjes en werkplaatsen zodat er hier altijd beweging is”

Wij kijken hoe mensen zich straks bewegen

Eigenlijk is het niet zo heel ingewikkeld. Wij werken met een methode die we ‘het scripten van de stad’ noemen. Simpel gezegd betekent dit, dat we kijken hoe mensen zich bewegen. Wat komen ze tegen als ze van hun huis naar de hub lopen waar de auto staat? Als dat een mooi pad is door het groen met halverwege een plek waar je een kop koffie ‘to go’ kunt pakken, dan krijg je een heel ander gevoel bij dat wandelingetje dan als je langs een drukke weg moet marcheren. Zo’n hub heeft trouwens meer voordelen. Allereerst ben je die auto’s in de wijk kwijt. Dat betekent veilig spelen voor de kinderen en veel minder lawaai en uitlaatgassen. Maar ook voor jou als autobezitter is het prettig. Je hebt er altijd plek en hoeft dus nooit meer rondjes te rijden tot je eindelijk dat laatste vrije plekje vindt (waar dan altijd net iemand anders gaat staan). Natuurlijk bepalen we allemaal zelf waar we lopen en hoe we bewegen. Maar wij willen een omgeving creëren die je energie geeft.

Historie gaat verder dan een gebouw

Om eerlijk te zijn, houd ik van gebouwen met een historie. Dat is zo mooi aan deze plek. Er zijn nog zoveel mensen die je verhalen kunnen vertellen over De Glasfabriek. Die trots zijn dat ze hier gewerkt hebben. En dat terwijl het echt wel zwaar werk was. Het geeft dit terrein een positieve energie. Hier hangt bedrijvigheid in de lucht. En die bedrijvigheid die moet blijven. Vandaar dat er in het ontwerp ruimte is voor cafés, restaurants, koffietentjes en mooie terrassen. In de zon of juist in de schaduw. En er komen bijzondere winkeltjes en werkplaatsen. Zodat er hier altijd beweging is. Een deel van de bedrijvigheid die er nu al op De Glasfabriek is, houden we vast. En ja we houden óók vast aan de meest geliefde gebouwen van de fabriek. Het kantoor met de binnentuin. De steenloods en portiersloge. Daar willen we iets speciaals inzetten voor de wijk. En natuurlijk de silo’s met de transportband. Die zijn en blijven de landmark, zodat je al van verre kunt zien waar De Glasfabriek is. Die silo’s krijgen een nieuwe stemming. Wat het precies wordt weten we nog niet, misschien wel een hotel. Maar wat het ook wordt, we gaan ze in ieder geval toegankelijk maken voor iedereen.

Groen is hier meer dan een kleur

De Glasfabriek gaat zich openen. Zes ingangen heeft de wijk straks en er is er maar één waar je met de auto doorheen kan. Bij ons is groen meer dan een kleur, het is een manier van denken. Want er is allang wetenschappelijk bewezen dat natuur blij maakt. Deze wijk heeft straks maar 30% verharding en dus 70% groen. Het grootste deel daarvan wordt gevormd door het centrale park. Een cadeautje voor de wijk en voor de stad. Ontworpen en ingericht met stadsecologen. Zodat het park aansluit bij stadsnatuur en deze zelfs sterker maakt. Er is straks genoeg te doen voor iedereen. Speelgelegenheden voor jongere kinderen en kinderen die eigenlijk al geen kinderen meer zijn. Je kunt er een drankje doen of meenemen. Picknicken, werken of studeren. En natuurlijk gewoon genieten van het buiten zijn. Behalve het park komen er ook binnentuinen. Die sluiten aan op de privétuinen en zijn meer gericht op de bewoners. De bewoners gaan we ook betrekken bij het beheer. Zo wordt deze groene ruimte steeds meer van jezelf.

“We willen elke bouwfase iets extra’s geven”

We trekken van west naar oost

Ik ben begonnen bij Dudok en meegegroeid. Van het inrichten van panden, naar straten, naar hele wijken. Wat gebleven is, is de drang om elk project iets extra’s mee te geven. Er zijn al genoeg saaie wijken en grijze gebouwen. We beginnen bij De Glasfabriek met bouwen in het westen, bij de Buitenhaven en de Koemarkt. Daar fiets je straks de wijk binnen. We noemen dat stuk ENTREE en bouwen verder naar het oosten tot de grens met Rotterdam. Dat ga je straks ook in de architectuur zien. In het westen is het wat lager, wat intiemer terwijl het in het oosten aansluit bij het meer stadse gevoel. Daar zal de bouw een wat meer industrieel stedelijke uitstraling krijgen. Door van west naar oost te bouwen, sluiten we Schiedam als eerste aan en zorgen we ervoor dat bouwverkeer niet door de net aangelegde woonstraten hoeft. En dat is toch prettiger wonen.

Bekijk meer
JPEG Final Edit (8 of 22) sRGB
“Ik was direct gegrepen door De Glasfabriek”

Ongehinderd door wetten en regels. Geleid door mijn fantasie en de wil om iets te maken dat nog nooit gemaakt is. Ik was de eerste die hier landde, een pionier. Doen wat je belangrijk vindt zonder beperking. Dat is voor mij de ziel van De Glasfabriek.

JPEG Final Edit (10 of 22)   srgb
“Ik wil kinderen leren om te staan voor wie ze zijn”

Leven, feesten, werken, creëren, jezelf zijn of in de huid van een ander kruipen. Nog onbegrensd door een teveel aan vooroordelen en ideeën over hoe het moet en hoe het hoort. De Glasfabriek heeft een ziel vanaf de eerste steen. Een plek waar je jezelf kan blijven en kan leven zoals jij dat wil.

JPEG Final Edit (16 of 22) sRGB
“Er komen bijzondere winkeltjes en werkplaatsen zodat er hier altijd beweging is”

Mensen willen een kop koffie halen als ze ’s ochtends naar hun auto lopen. Ze willen dat hun kinderen veilig kunnen spelen en zelf een oogje in het zeil houden, in de zon. Ze willen een drankje kunnen pakken of iets bijzonder lekkers eten zonder ver weg te hoeven. Als we plannen maken, kijken we eerst naar mensen, naar wat zij willen. Want zij zijn sterker dan stenen. Zij geven De Glasfabriek straks het karakter.

JPEG Final Edit (13 of 22) sRGB
“In een groene omgeving kan je beter ontspannen”

De stad zal nooit een bos worden. Dat hoeft ook niet, maar de stad kan wel van een bos leren. Hoe groen rust en koelte brengt, moeiteloos al het water van een wolkbreuk in de grond bewaart voor droge tijden. En hoe het vogels en mensen laat fluiten. Dus dat het ontwerp van De Glasfabriek is begonnen met een groot park, dat snap ik wel.

JPEG Final Edit (19 of 22) sRGB
“Mensen hebben geen zin meer om achter de trends aan te lopen”

De vibe is niet te vangen. En al helemaal niet in woorden. De stad is altijd in ontwikkeling staat nooit stil. Hier wordt elke minuut een nieuwe stijl geboren. Hier wordt 24 uur per dag, geleefd, gekookt, gegeten, gelachen en gedanst. De energie van de stad heeft een ritme. Overal waar ik dat ritme voel is mijn stad. En zolang dát er is, ga ik er nooit meer weg.

De Glasfabriek   Glaspark   uitsnede 2
Kopie van 393A9113a copy
Kopie van 393A8646a copy
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com