Iedereen in Schiedam kent
De Glasfabriek

Doeners blijven dromen

Glasfabriek Schiedam Historie

Nog maar een paar jaar geleden was De Glasfabriek een van de grootste glasproducenten van Nederland. Het is een plek met een geschiedenis van meer dan 100 jaar werken en ondernemen. De vuren van de ovens waren een baken dat je vanuit de trein al van ver kon zien. Duizenden Schiedammers verdienden er hun geld en kunnen er (sterke) verhalen over vertellen. Een paar hoogtepunten:

Verleden
1897
1913
1940
1962
1967
1970
2017
1897

Oprichting

75.000 gulden was nodig voor de oprichting, in die tijd een behoorlijk kapitaal. De directeur was Christiaan Antonie van Deventer.

1913

Eerste machinale fabriek

De hitte van de vuren en het smeltende glas, de roet en de rook die je de adem benam, het ambachtelijk glasblazen was zwaar en gevaarlijk werk. Vandaar dat een ‘machinale’ fabriek werd geopend met een Siemens smeltoven en twee Owen’s flessenmachines.

1940

Bouw kantoor

Het kantoorgebouw is bijzonder stijlvol, door de manier waarop glas in het ontwerp verwerkt is. De Amsterdammer Dirk Brouwer was de architect en daarbij verzetsheld. Het kantoor zal ook in de toekomst op De Glasfabriek te zien zijn.

1962

Automatisering

In 1962 werd weer een nieuwe fabriek in gebruik genomen. Hier werden meer processen geautomatiseerd. Zodat er minder vuil en saai werk gedaan hoefde te worden.

1967

Bouw silo's

Zand is een van de belangrijkste grondstoffen voor glas. Het lag tientallen jaren gewoon in de open lucht, onbeschermd tegen regen en wind. Toen aan de kwaliteit van glas steeds hogere eisen werden gesteld, was het tijd om het zand te beschermen. Er werden acht silo’s gebouwd. Van deze acht zijn er (nog altijd) zes zichtbaar. Verborgen tussen die zes staan er nog twee. Het zand werd met een bijna 100 meter lange transportband aangevoerd en van boven in de silo’s gestort.

1970

Eerste glasbakken in omgeving Rotterdam

De productie van glas kost veel grondstoffen en energie. Met de komst van de glasbak, werd een nieuwe efficiëntere grondstof beschikbaar: glasscherven. Ook De Glasfabriek ging deze grondstof gebruiken.

De flesjes van Heineken en de sausflesjes van Calvé
Op het hoogtepunt was De Glasfabriek een van de grootste producenten van glas in Nederland. Honderden miljoenen flessen voor bijvoorbeeld Heineken en Calvé rolden er van de lopende band.

2017

Sluiting en een nieuw begin

Dit zagen veel werknemers niet aankomen: begin 2017 kondigt de directie aan dat de productie naar Polen wordt verplaatst en dat De Glasfabriek gaat sluiten. De fabriek was nog winstgevend, maar het renoveren van de verouderde machines zou zo’n 50 miljoen euro hebben gekost. De ovens werden gedoofd en het gerinkel van de flessen stopte. Tijd voor vernieuwing.

De Glasfabriek   Glaspark   LR

Heden
een groen plan

Blauwhoed en Dudok zagen de potentie van het gebied. Zij kochten samen het terrein en planden er een nieuwe stadswijk die een voorbeeld is voor vele anderen. In hun eigen woorden:

“Hier is het maken van een goede verbinding met de Schiedamse binnenstad en het zorgvuldig vormgeven van woon- en werkfuncties die naast elkaar liggen essentieel. Met de bijzondere ligging en de rijke historie zijn alle ingrediënten aanwezig om in nauw overleg met

de omliggende gebruikers een prachtige woon-, werk- en verblijfsplek te maken. Een waardevolle ontwikkeling voor een historisch stukje Schiedam.”

Na de ontmanteling van de machines is het gebied in transitie. Creativiteit en vernieuwend ondernemerschap brengen er nieuwe energie. Steeds meer Schiedammers en Rotterdammers weten de weg ernaartoe al te vinden. Naar de werkplaatsen, winkels, de festivals, tentoonstellingen en de terrassen. 

Stefan vertelt meer over de ontwikkeling

Overzichtskaart De Glasfabriek - Schiedam
393A7452a copy
Button-hoek-oranje

Als je straks van boven naar De Glasfabriek kijkt, zie je een groene oase: het Glaspark. Ontworpen door Delva.  Daaromheen een afwisseling van hogere appartementsgebouwen, stadswoningen, herenhuizen en grachtenpanden. Verbonden door een tijdloze industriële uitstraling. Stoer van buiten en comfortabel vanbinnen. Op De Glasfabriek verbinden we de voorzieningen en energie van de stad met maximale vergroening. Om te wandelen, te fietsen, te sporten, te werken en te luieren. Zo creëren we een moderne stadsomgeving waar de bewoners het ritme bepalen. Barcode heeft dit stedenbouwkundige plan ontwikkeld. Een aantal monumenten zoals het glaskantoor, de portiersloge en de silo’s blijven bewaard zodat je altijd een band houdt met het verleden.

De nieuwste (groene) stadswijk in Schiedam

Highlights De Glasfabriek:

  • Circa 740 woningen in vijf fases
  • Koop- én huurwoningen (sociaal & middenhuur)
  • Autoluwe stadswijk met maximale vergroening
  • Grote variatie aan type, groottes en prijsklasses
  • Recreëren en spelen in het groen
  • Circa 25.000 m² aan bedrijvigheid: horeca, winkels, maatschappelijke voorzieningen, werkplekken en werkplaatsen
De Glasfabriek   Glaspark   uitsnede 2
Kopie van 393A9113a copy
Kopie van 393A8646a copy
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com