Veelgestelde vragen

Wonen op De Glasfabriek?

JPEG Final Edit (19 of 22) sRGB

Met enige regelmaat ontvangen we via verschillende kanalen vragen over De Glasfabriek. De vragen beantwoorden we via onderstaande FAQ lijst. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan per e-mail. Wij streven ernaar deze vragen binnen twee werkweken individueel te beantwoorden en, indien het een vraag van algemeen belang betreft, deze hierna ook op deze pagina te plaatsen.

Informatie, communicatie & planning

1. Ik ben geïnteresseerd in wonen op De Glasfabriek. Hoe meld ik me aan?

Door in te schrijven voor de nieuwsbrief middels het interesseformulier houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen van De Glasfabriek.

Let wel op; per deelfase dient specifiek aangegeven te worden of hier interesse in is. Dit kan in het eigen account. De specifieke informatie per deelfase wordt apart gecommuniceerd in gespecialiseerde nieuwsbrieven.


2. Ik ben geïnteresseerd in het organiseren van een evenement of huren van tijdelijke werkunit op De Glasfabriek. Hoe meld ik me aan?

Voor vragen over evenementen of tijdelijke verhuur kan contact worden opgenomen met BANK15 op info@bank15.nl.


3. Ik ben geïnteresseerd in commercieel vastgoed op De Glasfabriek. Hoe meld ik me aan?

Voor vragen over het commerciële vastgoed op De Glasfabriek kan per e-mail contact worden opgenomen: ondernemen@deglasfabriek.com.


4. Ik wil graag schriftelijk (per post) op de hoogte gehouden worden van de vorderingen, is dat mogelijk?

Onze communicatie verloopt digitaal, middels de digitale nieuwsbrieven en de website. De Gemeente Schiedam en aannemer informeren (veelal) voorafgaand aan de diverse werkzaamheden de direct aanwonende huishoudens ook per post.


5. Wat is de planning voor de gehele gebiedsontwikkeling van De Glasfabriek?

De verwachting is dat het bestemmingsplan van De Glasfabriek en de omgevingsvergunning (bouwvergunning) van ENTREE in de zomer van 2024 worden vastgesteld. De start uitvoering van ENTREE staat gepland voor het begin van 2025 en niet lang erna willen we ook beginnen met de sloop in voorbereiding op de tweede bouwfase.

Het totale gebied wordt op basis van de huidige uitgangspunten ongeveer in 2030 afgerond.


6.  Wie verkoopt de woningen op De Glasfabriek?

De Glasfabriek is een bijzonder nieuwbouwproject, we maken hier echt een nieuw stukje stad. Om geïnteresseerden zo goed mogelijk te informeren over de plek, de techniek, voordelen van nieuwbouw, het aan te leggen stadspark en de verschillende woningen die in verkoop zijn, stellen we per deelfase een gespecialiseerd nieuwbouw verkoopteam samen. Het verkoopteam kan dus per deelfase verschillen.

Bekijk hier het verkoopteam voor ENTREE.


7. Welke woningcorporatie is betrokken bij de sociale huurwoningen?

Momenteel zijn wij in gesprek met Woonplus over de ontwikkelingen op De Glasfabriek. Wanneer een deelfase met sociale huurwoningen gemaakt wordt, wordt hier nadere berichtgeving over gepubliceerd.


Alles over ENTREE

1. Ik sta ingeschreven als geïnteresseerde voor De Glasfabriek. Ontvang ik nu automatisch alle informatie over ENTREE?

Nee, als je ingeschreven staat voor De Glasfabriek is het noodzakelijk om in de eigen account omgeving aan te geven specifiek interesse te hebben in ENTREE. Log hiervoor in en pas de instellingen aan.


2. Wat is de planning voor ENTREE?

Op dit moment is er sprake van een definitief ontwerp voor ENTREE. De aanvraag voor de omgevingsvergunning ten behoeve van het bouwen is op basis hiervan reeds gedaan. De uitwerking van de verkoopcontractstukken is momenteel in volle gang, maar kan door onvoorziene omstandigheden uitlopen. Derhalve is onderstaande planning enkel een indicatieve weergave, de planning kan gedurende het proces nog wijzigen.

Pre-sale:   Medio april 2024
Start verkoop:   Medio mei 2024
Start bouw: Q1 2025
Oplevering:  2026


3. Wie gaat de verkoop van de woningen van ENTREE verzorgen?

De Glasfabriek is een bijzonder nieuwbouwproject, we maken hier echt een nieuw stukje stad. Om geïnteresseerden zo goed mogelijk te informeren over de plek, de techniek, voordelen van nieuwbouw en de aan te leggen binnentuin, is gekozen voor een gespecialiseerd nieuwbouw verkoopteam.

Meer weten over dit team? Bekijk het team hier! 


4. Welke aannemer gaat ENTREE bouwen?

De bouw van ENTREE wordt gedaan door Dura Vermeer Bouw Zuidwest.


5. Komen er in ENTREE koop- of huurwoningen?

In ENTREE komen 84 koopwoningen verspreid over 5 woonblokken rondom een gezamenlijke binnentuin.


6. Wat voor type koopwoningen komen er?

In ENTREE komt een grote variatie aan koopwoningen: 2-, 3- en 4-kamer appartementen, penthouses, tweelaagse maisonnettes en eengezinswoningen. De woningen variëren in woonoppervlak van circa 65 tot 140 m². 


7. Wat zijn de prijzen van de koopwoningen?

De koopwoningen worden aangeboden in een brede prijsrange, van circa € 350.000 tot € 1.000.000 v.o.n. (prijspeil januari 2024). De woningen worden volledig eigendom van de koper (geen erfpacht) met een appartementsrecht. De definitieve prijzen van de woningen worden bekend gemaakt bij start verkoop.


8. Wat betekent Vrij Op Naam (v.o.n.)?

De woningen in ENTREE worden Vrij Op Naam (v.o.n.) verkocht.

Inbegrepen in de v.o.n. prijs:

 • Grond- en bouwkosten, inclusief loon- en materiaalkosten
 • Kosten voor architect en overige door verkoper aangestelde adviseurs
 • Toezichtkosten tijdens de bouw
 • Aanleg- en aansluitkosten voor nutsvoorzieningen
 • Notariskosten voor de aankoop van je woning
 • Makelaarscourtage
 • Verschuldigde belastingen
 • Kosten Waarborgcertificaat SWK of Woningborg
 • Het verkrijgen van een Energielabel
 • Sanitair & Tegelwerk
 • Woningen tot NHG grens inclusief keuken (huidige grens 2024 - € 435.000,- V.O.N.)
 • Bij de woningen boven de NHG grens wordt de opstelplaats voor de keuken enkel voorzien van aansluitpunten
 • Indexatie loon- en prijsstijgingen

Niet inbegrepen in de v.o.n. prijs:

 • Kosten voor eventueel meerwerk
 • Abonnee- en aansluitkosten voor telefoon, CAI en nutsvoorzieningen
 • Afsluitprovisie, notaris- en kadasterkosten voor je hypotheek
 • Eventueel kosten NHG
 • Kosten VvE (de kosten zijn nog niet inzichtelijk hiervoor)
 • Keukenopstelling bij woningen boven NHG grens
 • Hypotheekrente tijdens de bouw

Aan deze opsomming kunnen geen rechten worden ontleend. Bij start verkoop van ENTREE worden deze voorwaarden op de prijslijst definitief kenbaar gemaakt.


9. Waar kan ik de plattegronden vinden?

Een aantal weken voordat de verkoop van ENTREE van start gaat, is het mogelijk om de schetsplattegronden per bouwnummer als afbeelding en als download (pdf) te bekijken. Deze plattegronden zijn schetsmatig en géén contractstuk. Aan deze plattegronden kunnen geen rechten worden ontleend. Vanaf het moment dat de verkoop start, zijn de verkoopcontracttekeningen bij ieder bouwnummer te downloaden.


10. Kan ik mijn woning aanpassen?

Er zijn mogelijkheden om je (koop)woning ‘eigen’ te maken. Op voorhand hebben wij al wat mogelijkheden uitgezocht voor het laten vervallen van slaapkamers, uitbouwen van woningen, verplaatsen van een keuken of vergroten van een badkamer. Hiermee kan worden ingespeeld op de individuele wensen rond de indeling van de woonkamer of slaapkamer(s). Deze mogelijkheden worden met de kopersadviseur besproken als je een woning gekocht hebt. De kopersadviseur maakt vervolgens een complete prijsberekening.


11. Wat is de verdiepingshoogte in de woningen?

De standaard netto verdiepingshoogte van de woningen is ca. 2,60 meter. Bij een aantal woningen is dit een stuk hoger. Per bouwnummer staat dit aangegeven in de woningzoeker en op verkooptekening (zodra beschikbaar).


12.  Hoe worden de koopwoningen afgewerkt?

Sanitair & tegelwerk
Alle woningen worden opgeleverd met sanitair & tegelwerk. Casco afwerking is niet mogelijk in de appartementengebouwen i.v.m. garanties.  

Keuken
De woningen tot aan de geldende NHG grens (in 2024 tot € 435.000 VON) worden opgeleverd inclusief keuken met apparatuur. De woningen boven deze geldende NGH grens worden zonder keuken opgeleverd, wel met aansluitpunten.

Wanden
De wanden worden behangklaar opgeleverd. Hiermee wordt bedoeld dat de wand klaar is om met dikker behang te behangen (zoals glasvezelbehang) of om af te werken met pleister/stucwerk.

Plafonds
De woningen krijgen fijn spuitwerk op het betonnen plafond.

Verwarming / koeling
De woningen worden voorzien van een warmte- en koelingsinstallatie. De woning wordt verwarmd via laagtemperatuur vloerverwarming.

Te openen geveldelen
De positie van ramen, deuren en/of Franse balkons kan niet worden gewijzigd. De te openen ramen hebben een draaikiepfunctie.

Buitenruimtes
Iedere woning heeft een eigen buitenruimte. De buitenruimtes variëren in type (tuin, loggia, balkon of dakterras), grootte en ligging. Bij ieder woningtype wordt aangegeven welk type buitenruimte deze heeft.

Levensloopbestendig
De appartementen worden zoveel als mogelijk ontworpen met het oog op levensloopbestendig wonen. Dit betekent onder andere dat er minimale (maximaal 2 cm)/ geen drempels zijn, doorgangen en toegangspaden voldoende breed zijn voor een rollator, de trappen en de liften voldoende breed zijn en de liften en toegangsdeuren van het gebouw automatisch openen. Een en ander conform bouwbesluit.


13. Hoe werkt een gedeelde binnentuin?

Om ontmoetingen tussen de bewoners in ENTREE te stimuleren en de biodiversiteit in het gebied te vergroten wordt een gemeenschappelijke vergroende binnentuin ontworpen en aangelegd tussen de bouwblokken in. Deze binnentuin komt in eigendom van de bewoners via een Vereniging van Eigenaren (VvE). Alle bewoners dragen gezamenlijk zorg voor het onderhoud en beheer. 

De binnentuin is toegankelijk via drie toegangspoorten. De woningen op de begane grond kunnen deze tevens bereikbaar vanuit de privé tuin. Het is mogelijk om deze entree poorten naar de binnentuin af te sluiten. Hiervoor kan de VvE zelf een beleid opstellen.


14. Mag ik een privétuin wel afschermen met schuttingen?

Nee. De Architect en Landschapsarchitect hebben zich gedurende het ontwerpproces gebogen over de afscheiding tussen de woningen en de overgang tussen de privé tuin en de gemeenschappelijke binnentuin. Deze afscheidingen worden zoveel als mogelijk in het groen uitgevoerd en zijn bij de koop inbegrepen. Hier rust een instandhouding verplichting op en mogen niet verwijderd of vervangen worden door een schutting. Het open karakter van de gedeelde binnentuin dient in stand te blijven. 


15. Komt er een vereniging van eigenaren (VvE)?

Alle bewoners van ENTREE maken gebruik van algemene voorzieningen, zoals o.a. de toegangspoorten, het energiegebouw (installaties) en de gemeenschappelijke binnentuin. Om het gebruik en het onderhoud hiervan goed te regelen, wordt een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht. Deze vereniging is verantwoordelijk voor het dagelijkse en periodieke onderhoud van de voorzieningen, sluit hiervoor de juiste verzekeringen en contracten af en bepaalt de maandelijkse servicekosten. Tegen de tijd dat het complex wordt opgeleverd, worden de bewoners op de hoogte gebracht van de oprichting van de Vereniging van Eigenaren.


16. Komen er fietsenbergingen?

Ja, op de begane grond van het Pakhuis, de Watertoren en in het Depot komen gemeenschappelijke fietsenbergingen die te gebruiken zijn voor bewoners van ENTREE. Afwijkende vervoersmiddelen zoals scooters en bakfietsen kunnen worden geplaatst in het Depot.


17. Krijgen alle woningen een eigen berging?

Ja, alle woningen hebben een individuele berging. Echter zit er een verschil in interne bergingen (in de woning zelf) of externe bergingen (deze bevinden zich op de begane grond van de Watertoren en in het Depot). Op de prijslijst bij start verkoop wordt kenbaar gemaakt welk type berging bij welke woning behoort. Ook zijn er nog een aantal extra bergingen in het Depot die los verkocht worden.


18. Worden er zonnepanelen geplaatst bij ENTREE?

Ja, op de gebouwen van ENTREE worden geplaatst. Per gebouw wordt dit individueel bepaald en het aantal kan dus ook variëren. De zonnepalen op eengezinswoningen op eigen grond zijn voor eigen gebruik. Zonnepanelen die geplaatst worden op appartementengebouwen leveren de energie voor de algemene ruimtes van de gebouwen, zoals liftinstallaties en verlichting. 


Duurzaamheid

1. Wat betekent BENG – Bijna Energie Neutraal Gebouw?

De woningen op De Glasfabriek worden uitgevoerd in BENG. Deze nationale norm is bepalend voor het woning gebonden energieverbruik: de energie voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water. Voorheen was dit de EPC waarde van een woning.


2. Welke energielabels krijgen de woningen op De Glasfabriek?

De woningen op De Glasfabriek krijgen minimaal een energielabel A+. Voor iedere woning wordt individueel een toets uitgevoerd. Tijdens de start verkoop van een deelfase wordt bij iedere woning een voorlopig energielabel gepubliceerd. Na oplevering van de woningen wordt het definitieve energielabel bepaald.


3. Hoe wordt verwarming en eventuele verkoeling geregeld?

Voor De Glasfabriek wordt gekozen voor één installatiesysteem voor alle deelgebieden. Op dit moment is het installatieconcept en de exploitant voor verwarmen en koelen voor het hele gebied van De Glasfabriek nog niet definitief bekend. Hierover volgt later meer informatie.


4. Worden er zonnepanelen geplaatst op de gebouwen?

Op de gebouwen van De Glasfabriek worden indien dit nodig blijkt vanuit de BENG berekeningen zonnepanelen geplaatst. Per gebouw wordt dit individueel bepaald en het aantal kan dus ook variëren. 


5. Hoe zit het met de CO2-uitstoot en circulariteit?

Om de CO2-uitstoot van De Glasfabriek te beperken is nagedacht over het inperken verkeersbewegingen tijdens de bouw van de verschillende bouwfases en het toepassen van demontabele en herbruikbare materialen.  


6. Wat doet De Glasfabriek met klimaat, ecologie en biodiversiteit?

Bij de ontwikkeling van De Glasfabriek wordt bij de inrichting van de openbare ruimte en het groen rekening gehouden met een klimaat adaptieve inrichting, waarbij o.a. met de beplanting ingespeeld wordt op perioden van droogte en (overvloedige) regenen het vergroten van de biodiversiteit.

Bij ENTREE is hier invulling aan gegeven door o.a. een wadi in de vergroende binnentuin te realiseren. Daarnaast is er binnen het ontwerp voor diverse vogelsoorten voorzien in nestkasten, beschutte plekken en beplanting welke als voedingsbron dienen.


Parkeren & mobiliteit

1.  Hoe wordt het parkeren op De Glasfabriek geregeld?

Omdat we voor De Glasfabriek met overtuiging kiezen voor maximaal groen en leefbaarheid, krijgen auto’s een veilige plek aan de rand van het gebied. Eén centrale parkeergelegenheid (parkeerhub) waarvandaan je in een paar minuten door het Glaspark naar je voordeur loopt. Hierdoor wordt De Glasfabriek een autoluwe wijk. Dat betekent veilig spelen voor de kinderen, veel groen, veel minder lawaai en uitlaatgassen en meer ruimte voor ontmoeting

Per deelfase van De Glasfabriek wordt conform de gemeentelijke parkeernorm bepaald hoeveel woningen een parkeerplaats toegewezen krijgen in de parkeerhub. Bij de start verkoop van iedere deelfase wordt op de prijslijst aangegeven of er een parkeerplaats bij de woning zit. Dit is geen vaste plek, maar een zwerfparkeerplaats zodat dubbel gebruik mogelijk is (werken, wonen, leven).

We zijn momenteel aan het onderzoeken of het mogelijk is om de verhuur van deze parkeerplaats te regelen vanuit de verschillende Verenigingen van Eigenaren (VvE) op De Glasfabriek. De VvE huurt dan het aantal parkeerplaatsen wat vanuit de parkeernorm verplicht is opgelegd in de parkeerhub. Deze maandelijkse huurkosten van deze parkeerplaatsen worden dan doorbelast aan de bewoners die een parkeerplaats toegewezen hebben gekregen.

De verwachting is dat deze parkeerhub in 2028 gereed is. Tot die tijd wordt er een tijdelijk parkeerterrein ingericht op De Glasfabriek waar de woningen die een parkeerplaats hebben toegewezen gekregen gebruik van kunnen maken.  


2. Heb ik gegarandeerd een parkeerplek in de parkeerhub?

Diegene die recht hebben op een abonnement hebben gegarandeerd plek in de Parkeerhub. Betalende gebruikers met een abonnement krijgen in principe voorrang boven niet betalende gebruikers. Het toegangssysteem zal zo ingeregeld worden dat er voor bewoners met een abonnement een parkeerplek beschikbaar is. Hoe dit precies gaat werken wordt in overleg met de parkeerexploitant nader uitgewerkt.


3. Wat kost een parkeerplaats in de parkeerhub?

De kostenindicatie voor een abonnement in de parkeergarage is circa € 85,- per maand (prijspeil 2024, jaarlijkse indexatie conform CPI). De abonnementen worden afgenomen door de VvE per bouwblok, de kosten worden verdeeld onder de woningen die een parkeerplaats toegewezen hebben gekregen.

De maandelijkse abonnementskosten voor het parkeren op het tijdelijk aangelegde parkeerterrein voor de woningen die dit betreft is door GBV vooraf betaald. Concreet houdt dit in dat kopers pas bij oplevering van de parkeerhub de maandelijkse abonnementskosten dienen te betalen aan de VvE of direct aan de exploitant.  


4. Kan ik een parkeerplek kopen?

Nee, dat is niet mogelijk omdat we de parkeerhub zo flexibel mogelijk willen inzetten waarvoor dubbelgebruik noodzakelijk is.


5. Hoe zit het met de oplaadmogelijkheden voor een elektrische auto?

De parkeerhub wordt voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het aantal oplaadpunten is momenteel nog niet bekend.


6. Hoe werkt deelmobiliteit?

In het openbaar gebied van De Glasfabriek en in (of rondom) de parkeerhub worden elektrische deelauto’s, -scooters, en (bak)fietsen geplaatst. Hierbij  wordt samen gewerkt met een (nader te bepalen) mobiliteitsaanbieder. Deze vormen van mobiliteit kunnen desgewenst en indien mogelijk gebruikt worden door alle bewoners en bezoekers van De Glasfabriek. Deze deelmobiliteit wordt aangeboden in abonnementsvorm, waarbij de aanbieder zorg draagt voor de voertuigen, inclusief onderhoud en reiniging. De gebruiker betaald voor de gereden kilometers.


8. Kan ik wel laden en lossen bij mijn woning?

Ja, verspreid door De Glasfabriek komen parkeerplaatsen ten behoeve van laden en lossen voor de bewoners. Echter mag de auto hier niet permanent staan en dient deze na het laden en lossen weggehaald te worden.


9. Wat als ik slecht ter been ben? Kan ik dan niet mijn auto bij mijn woning zetten?

Verspreid door De Glasfabriek worden een aantal mindervaliden (MIVA) parkeerplekken gemaakt.


10. Kunnen de hulpdiensten wel ten alle tijden bij de woningen komen?

Ja, de wegen en paden op De Glasfabriek zijn ontworpen dat hulpdiensten ten alle tijden overal bij kunnen komen.


Bouwfases & omwonenden

1. Past de bebouwingshoogte van De Glasfabriek binnen het bestemmingsplan (hoogte)?

Voor de ontwikkeling van De Glasfabriek wordt momenteel het bestemmingsplan aangepast. Hiervoor is een stedenbouwkundig ontwerp gemaakt en zijn diverse onderzoeken uitgevoerd. ENTREE is de eerste ontwikkeling binnen dit nieuwe bestemmingsplan en voldoet aan de bouwhoogtes die daarin staan vermeld.


2. Krijgen omwonenden te maken met extra verkeersbewegingen?

Een onderdeel van het bestemmingsplan is een mobiliteitsonderzoek waar nader op dit onderwerp wordt ingegaan. Dit onderzoek laat zien dat de verkeersbewegingen passen binnen de ruimte die er beschikbaar is op bijvoorbeeld wegen en kruispunten. Het gebied werd bovendien zeer intensief gebruikt toen de glasfabriek nog functioneel was, zowel voor vrachtverkeer als personenauto’s.


3. Wordt er aandacht besteed aan het beperken van de bouwoverlast voor omwonenden?

Voor het bouwen van de verschillende deelfases van De Glasfabriek onderzoeken we maatregelen voor het beperken van bouwoverlast, onder andere door (waar mogelijk) geprefabriceerde onderdelen te gebruiken waardoor het aantal verkeersbewegingen en ook de bouwtijd beperkt wordt.


4. Zijn er door de gemeente Schiedam normen vastgesteld m.b.t. trillingsniveau tijdens de bouw?

Er zijn wettelijke normen voor het trillingsniveau, deze worden door de bouwer, hei-toezicht en gemeente tijdens de werkzaamheden gemonitord.


5. Kunnen er garanties worden gegeven dat de bouw geen schade aan de huizen van omwonenden veroorzaakt?

Per deelfase doet de aannemer er alles aan om schade aan de omliggende huizen te voorkomen door het treffen van voorzorgsmaatregelen en de keuze voor het bouwsysteem. Mocht onverhoopt toch schade ontstaan, dan is dit door de aannemer verzekerd.


6. In welke zone worden de gebouwen/woningen gecheckt (0-meting)?

Hier zijn vanuit de verzekeringsmaatschappij van de aannemer en de gemeente richtlijnen voor op basis van de afstand ten opzichte van het project. Te zijner tijd wordt dit bekend gemaakt aan de gebouwen/woningen die dit betreffen.


7. Kan ik straks, als dat nu ook het geval is, wel nog bij mijn woning/bedrijf komen met de auto?

Ja, dit geldt met name voor de woningen en bedrijven aan het voormalige VROM terrein. Zowel tijdens als na de bouw blijven alle achterdeuren en privéparkeerplaatsen bereikbaar met de auto.


Kopie van 393A7434a copy
Kopie van 393A8986a copy
Kopie van 393A7812a copy
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com