Button hoekje zwart

Wie:

Emily van Dijk

Wat:

Kenner van de groene stad

Waar:

Het liefst in het groen

De stad zal nooit een bos worden. Dat hoeft ook niet, maar de stad kan wel van een bos leren. Hoe groen rust en koelte brengt, moeiteloos al het water van een wolkbreuk in de grond bewaart voor droge tijden. En hoe het vogels en mensen laat fluiten. Dus dat het ontwerp van De Glasfabriek is begonnen met een groot park, dat snap ik wel.

JPEG Final Edit (13 of 22) sRGB
JPEG Final Edit (15 of 22) sRGB

“In een groene omgeving kan je beter ontspannen”

Groen als rode draad

Ik ben geboren in Brabant, dichtbij de bossen. Ik dacht dat dat normaal was. Maar toen ik er wegging, zag ik dat het op veel plekken anders is. Ja, ik hou ook van de stad, maar juist die stad heeft zoveel baat bij groen. Ik studeerde aan het University College en specialiseerde me in sustainability. Nam daarna een tussenjaar om in de bossen te werken voor een reisorganisatie. In the middle of nowhere in de bossen van Nederland en Scandinavië. En zat met 20 jongvolwassenen in de Nationale Denktank over biodiversiteit. In een groene omgeving kan ik beter ontspannen. Het geeft me rust tijdens drukke dagen. En eerlijk gezegd vind ik het ook esthetisch. Ik vind bergen met daarop bossen die steeds hoger groeien, mooier dan beton en staal, hoe indrukwekkend bouwwerken ook kunnen zijn. Ik ben trouwens niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat een groene woonomgeving mensen gelukkiger maakt. Dus ja, ik snap helemaal de keuze om het ontwerp van een nieuwe wijk, zoals De Glasfabriek, te beginnen met het plannen van een groot park.

In de stad is meer biodiversiteit dan op het platteland

Biodiversiteit is een lastig begrip. Weet je wat gek is? Kinderen die in de trein zitten en door het raampje naar de weilanden kijken, denken dat dát natuur is. Maar als je beter kijkt, is in sommige steden veel meer natuur te vinden dan daar. Zeldzame varentjes op kademuren bijvoorbeeld. Ik zag laatst een ijsvogeltje. Toen had zelfs ik zo’n reactie van ‘jij hoort hier niet’. Terwijl ik die vogel juist prachtig vind. Vossen zitten trouwens ook in de stad. Mijn vriendinnen willen dat niet geloven. Misschien zijn ze er wel bang voor, terwijl het heel schuwe dieren zijn. Als je meer biodiversiteit wil, moet je heel goed kijken naar het gebied. Welke soorten horen er en welke soorten voelen zich er thuis? Dat kan zelfs binnen een stad van plek tot plek verschillen.

In De Glasfabriek wordt het 70% groen en 30% verhard

Als je groen wil denken, moet je beginnen bij de bodem. Zorg voor minder bestrating zodat de bodem lucht krijgt en zorg ervoor dat die gezond is. Kies voor een beplanting die past bij de bodem. Op klei voelen planten zich meer thuis dan op zand. Wat ook heel goed werkt is de bewoners erbij betrekken. En dan niet zo van: hier heb je een hark en vind het verder zelf maar uit. Maar zorg, zeker in het begin, voor begeleiding. Zodat mensen kunnen leren hoe je zoiets goed aanpakt en wat werkt en wat niet. Stel ook een budget beschikbaar, zodat er geld is voor bijzondere planten en bomen. En laat verder de natuur zijn werk maar zelf doen. Ruim niet alle bladeren en takken op. Dek niet elk stukje grond af. De natuur kan heel veel zelf. En dan, dan ontstaat er een plek waar mensen heel graag wonen. In De Glasfabriek is straks 70% groen en maar 30% verhard heb ik begrepen, dus dat is een veelbelovend begin. Helemaal als je bedenkt dat nu nog 95% van het terrein verhard is.

Bekijk meer
JPEG Final Edit (8 of 22) sRGB
“Ik was direct gegrepen door De Glasfabriek”

Ongehinderd door wetten en regels. Geleid door mijn fantasie en de wil om iets te maken dat nog nooit gemaakt is. Ik was de eerste die hier landde, een pionier. Doen wat je belangrijk vindt zonder beperking. Dat is voor mij de ziel van De Glasfabriek.

JPEG Final Edit (10 of 22)   srgb
“Ik wil kinderen leren om te staan voor wie ze zijn”

Leven, feesten, werken, creëren, jezelf zijn of in de huid van een ander kruipen. Nog onbegrensd door een teveel aan vooroordelen en ideeën over hoe het moet en hoe het hoort. De Glasfabriek heeft een ziel vanaf de eerste steen. Een plek waar je jezelf kan blijven en kan leven zoals jij dat wil.

JPEG Final Edit (16 of 22) sRGB
“Er komen bijzondere winkeltjes en werkplaatsen zodat er hier altijd beweging is”

Mensen willen een kop koffie halen als ze ’s ochtends naar hun auto lopen. Ze willen dat hun kinderen veilig kunnen spelen en zelf een oogje in het zeil houden, in de zon. Ze willen een drankje kunnen pakken of iets bijzonder lekkers eten zonder ver weg te hoeven. Als we plannen maken, kijken we eerst naar mensen, naar wat zij willen. Want zij zijn sterker dan stenen. Zij geven De Glasfabriek straks het karakter.

JPEG Final Edit (13 of 22) sRGB
“In een groene omgeving kan je beter ontspannen”

De stad zal nooit een bos worden. Dat hoeft ook niet, maar de stad kan wel van een bos leren. Hoe groen rust en koelte brengt, moeiteloos al het water van een wolkbreuk in de grond bewaart voor droge tijden. En hoe het vogels en mensen laat fluiten. Dus dat het ontwerp van De Glasfabriek is begonnen met een groot park, dat snap ik wel.

JPEG Final Edit (19 of 22) sRGB
“Mensen hebben geen zin meer om achter de trends aan te lopen”

De vibe is niet te vangen. En al helemaal niet in woorden. De stad is altijd in ontwikkeling staat nooit stil. Hier wordt elke minuut een nieuwe stijl geboren. Hier wordt 24 uur per dag, geleefd, gekookt, gegeten, gelachen en gedanst. De energie van de stad heeft een ritme. Overal waar ik dat ritme voel is mijn stad. En zolang dát er is, ga ik er nooit meer weg.

De Glasfabriek   Glaspark   uitsnede 2
Kopie van 393A9113a copy
Kopie van 393A8646a copy
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com