Meer over het ontwerp?
Wie:
Johan Ling – VOIDS
Wat:
Ontwierp de binnentuin van ENTREE
Waar:
Het groene hart van ENTREE
Straks is 90% onverhard
“We bouwen aan een gezonde stad. Een stad waar je wilt leven omdat hij leefbaar is”, vertelt Johan, ontwerper van de binnentuin van ENTREE. "Dat was het uitgangspunt voor de binnentuin van ENTREE. De tuin is speciaal voor de bewoners van ENTREE. Hij staat in verbinding met de huizen en de bewoners kunnen de poorten sluiten. Het is echt een plek om tot rust te komen. Om ervoor te zorgen dat de tuin meteen volgroeid voelt, komt er in elk geval één volwassen boom. Een mooie plek voor vogels om veilig te landen. Als je die tuin van boven zou bekijken, dan zie je dat hij is opgebouwd in een scherven patroon. Een krachtige verwijzing naar de heritage en de oude functie van De Glasfabriek. Waarmee we symbolisch glas omzetten in groen.”
ENTREE is ‘groen als Glas’
“In het kort wordt het een beschutte binnentuin, speciaal voor de bewoners. We maken die tuin afsluitbaar met hekken in de stegen, zodat bewoners zelf kunnen bepalen wie er binnen komen. Het dierenleven concentreren we in de stegen. Hier komen nestkasten voor bijvoorbeeld gierzwaluwen en vleermuizen. Die kun je straks waarschijnlijk op een zomeravond in de schemering zien uitvliegen. De binnentuin helpt ook bij de aanpassing aan klimaatverandering. De tuin biedt als het warm is schaduw en op de eerste mooie lentedag een plek om de zon op je gezicht te voelen. De grond helpt om water te bergen en het groen werkt verkoelend op hete dagen. Ook komt er vanuit ENTREE een directe verbinding met de wandelkade van de Buitenhaven. ENTREE wordt dus net zo groen als de hele Glasfabriek”, vertelt Johan.
ENTREE als voorbeeld voor De Glasfabriek
“We willen echt iets bijzonders neerzetten met ENTREE”, zegt Johan. “Het moet een krachtige start worden van De Glasfabriek. Alles zit erin. De industriële uitstraling, het maximale groen, mooie horeca. En dat vlak bij alle stedelijke voorzieningen van Schiedam en Rotterdam”. “Het wordt echt een geweldige plek die alles heeft en de energie die er al tientallen jaren hangt meeneemt. Een plek die leeft vanaf de eerste steen.”
Geïntegreerde Nestkasten voor mussen, vleermuizen en gierzwaluwen in de gevels bij alle drie de stegen
Biodivers gevelgroen tegen Het Depot, in de stegen en de meeste voorgevels van de woningen als schuilplek voor de vogels.
Het Pakhuis, De Watertoren en Het Depot krijgen een waterbufferend dak met (mogelijk bloemrijke) sedum . Dit absorbeert het regenwater en filtert fijnstof. Daarnaast komen er zonnepanelen op Het Pakthuis en De Watertoren ten behoeve van de algemene ruimtes.
Insecten- en vogeltotem
Deze zijn bedoeld om het riool te ontlasten. Het hemelwater wordt hierin opgevangen, waarna het op natuurlijke wijze in de grond verdwijnt. Ze zijn aangesloten op het riool, zodat de wadi’s bij extreem weer niet overstromen. Deze komt in de binnentuin, maar ook in het buitengebied.
Worden uitgevoerd in waterdoorlatende betongrastegels
Erfafscheidingen in de vorm van 1.5 meter hoge beplanting als overloop richting de gemeenschappelijke tuin
De Haagbeuk. Dit is een inheemse boomsoort waardoor hij het goed doet in Nederland. Een boom die zowel extreme hitte als droogte aan kan; een boom die klaar is voor de toekomst.
Schaduwplekken voor mens en dier onder de grote en kleinere bomen
Magnolia met haar prachtige roze grote bloemen in het voorjaar
Uitzicht op groen verlaagd stress
Middelgrote bomen; Parrotia persica oftewel Perzisch IJzerhout. Deze geeft spectaculaire herfstkleuren variërend van geel tot rood.
In de binnentuin worden zoveel mogelijk biodiverse en inheemse planten geplant, dit houdt in dat met de soort beplanting rekening gehouden wordt dat zoveel mogelijk dieren, insecten en organismen zicht thuis voelen en de planten ook makkelijk in ons klimaat kunnen overleven. Het biedt een veilige plek voor vogels en vleermuizen en voorziet ook de benodigde voedsel. Dit is belangrijk om de natuur in evenwicht te houden.
De Herenhuizen en Fabriekshuizen krijgen zonnepanelen op het dak met (mogelijk bloemrijke) sedum. Dit absorbeert regenwater, filtert fijnstof uit de lucht en is goed voor de biodiversiteit.
Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!
Meer weten? Neem contact met ons op.