De binnentuin brengt leven

Meer over het ontwerp?

393A8649a copy

Wie:

Johan Ling – VOIDS

Wat:

Ontwierp de binnentuin van ENTREE

Waar:

Het groene hart van ENTREE

“De binnentuin brengt leven.”

Straks is 90% onverhard

“We bouwen aan een gezonde stad. Een stad waar je wilt leven omdat hij leefbaar is”, vertelt Johan, ontwerper van de binnentuin van ENTREE. "Dat was het uitgangspunt voor de binnentuin van ENTREE. De tuin is speciaal voor de bewoners van ENTREE. Hij staat in verbinding met de huizen en de bewoners kunnen de poorten sluiten. Het is echt een plek om tot rust te komen. Om ervoor te zorgen dat de tuin meteen volgroeid voelt, komt er in elk geval één volwassen boom. Een mooie plek voor vogels om veilig te landen. Als je die tuin van boven zou bekijken, dan zie je dat hij is opgebouwd in een scherven patroon. Een krachtige verwijzing naar de heritage en de oude functie van De Glasfabriek. Waarmee we symbolisch glas omzetten in groen.”

ENTREE is ‘groen als Glas’

“In het kort wordt het een beschutte binnentuin, speciaal voor de bewoners. We maken die tuin afsluitbaar met hekken in de stegen, zodat bewoners zelf kunnen bepalen wie er binnen komen. Het dierenleven concentreren we in de stegen. Hier komen nestkasten voor bijvoorbeeld gierzwaluwen en vleermuizen. Die kun je straks waarschijnlijk op een zomeravond in de schemering zien uitvliegen. De binnentuin helpt ook bij de aanpassing aan klimaatverandering. De tuin biedt als het warm is schaduw en op de eerste mooie lentedag een plek om de zon op je gezicht te voelen. De grond helpt om water te bergen en het groen werkt verkoelend op hete dagen. Ook komt er vanuit ENTREE een directe verbinding met de wandelkade van de Buitenhaven. ENTREE wordt dus net zo groen als de hele Glasfabriek”, vertelt Johan.

ENTREE als voorbeeld voor De Glasfabriek

“We willen echt iets bijzonders neerzetten met ENTREE”, zegt Johan. “Het moet een krachtige start worden van De Glasfabriek. Alles zit erin. De industriële uitstraling, het maximale groen, mooie horeca. En dat vlak bij alle stedelijke voorzieningen van Schiedam en Rotterdam”. “Het wordt echt een geweldige plek die alles heeft en de energie die er al tientallen jaren hangt meeneemt. Een plek die leeft vanaf de eerste steen.”

393A7452a copy
393A7476a copy
393A8835a copy
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com