Over het ontwerp van
ENTREE

Meer over het groen?

Gert Kantoor

Wie:

Gert de Graaf – Groosman Architecten

Wat:

Ontwierp ENTREE

Waar:

Op een paar minuten lopen van de Koemarkt

“Een stad waar je wilt leven omdat hij leefbaar is.”
ENTREE   Grachtenpand   LR

De Glasfabriek heeft een ziel

We spreken Gert in zijn kantoor aan het Schouwburgplein in Rotterdam. Het bureau is helemaal ingericht met gerecycelde of geupcycelde meubelen. Waarmee de architecten van Groosman laten zien dat ze ervaring hebben met nieuw leven geven aan ‘ervaren’ materialen en voorwerpen. “Als wij beginnen met een ontwerp, kijken we eerst naar het DNA van de plek", zegt Gert. “Wat is de historie, wat is er nu en hoe kunnen we dat als basis nemen voor ons ontwerp? De Glasfabriek is natuurlijk bekend in Schiedam (en ver daarbuiten). Het is een stoere plek, industrieel, het staat voor hard werken. Als ik eerlijk ben soms zelfs voor té hard werken. Dat industriële nemen we mee in de woningen die we er gaan bouwen. Daarvoor gebruiken we eerlijke materialen. Stoer. Beton, beton, staal, steen en hout. Maar het wordt geen plek die terugkijkt. Het gaat om de toekomst. En dan heb je te maken met mensen. We kijken altijd eerst naar wat zij willen, wat voor hen een wijk leefbaar maakt. Daarbij speelt groen een grote rol. En daarom kiezen we rigoureus voor maximale vergroening.”

ENTREE is voor vrije geesten

Gert: “De Glasfabriek is in transformatie. Er zitten nu veel creatieven en ondernemers met verfrissende ideeën. Dat ondernemende past bij wat er geweest is, maar wijst ook naar voren. We hebben ENTREE ontworpen voor mensen die aan hun leven willen bouwen. Die houden van het creatieve en het vernieuwende van de stad. Maar tegelijkertijd de rust zoeken om bijvoorbeeld een gezin te beginnen. Op het terrein zijn nu tentoonstellingen en er is vernieuwende horeca. Die vrije sfeer willen we op een of andere manier vasthouden. Zodat je die blijft voelen en ervaren als je er straks woont.”

ENTREE   Fabriekshuis   LR
ENTREE   Watertoren   LR

Ontmoet mensen buiten je bubbel

“Op De Glasfabriek werkten vroeger trouwens allerlei verschillende mensen”, vervolgt Gert. “Je had mensen aan de lopende band staan, maar ook mensen op kantoor en mensen in de verkoop. Hoog opgeleid en praktisch opgeleid. Denkers die doen en doeners die denken. Mannen, vrouwen en mensen met verschillende culturele achtergronden, leeftijden en verschillende inkomens. Die diversiteit willen we straks ook in ENTREE terugzien. Dus bouwen we verschillende woningen. Van appartementen tot behoorlijk luxe penthouses. Veel woningen bieden ook ruimte voor werkplekken. Ideaal voor mensen die zelf willen bepalen hoe ze hun leven inrichten. Ook als je er zo naar kijkt is ENTREE een plek voor vrije geesten.”

Kopie van 393A8977a copy
Kopie van 393A9036 2a copy
ENTREE   Pakhuis   LR
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com