Button hoekje zwart

Wie:

Martine Praat

Wat:

Modemaker en onrustige geest

Waar:

Een leven lang in 010

De vibe is niet te vangen. En al helemaal niet in woorden. De stad is altijd in ontwikkeling staat nooit stil. Hier wordt elke minuut een nieuwe stijl geboren. Hier wordt 24 uur per dag, geleefd, gekookt, gegeten, gelachen en gedanst. De energie van de stad heeft een ritme. Overal waar ik dat ritme voel is mijn stad. En zolang dát er is, ga ik er nooit meer weg.

JPEG Final Edit (19 of 22) sRGB
JPEG Final Edit (20 of 22) sRGB

“Mensen hebben geen zin meer om achter de trends aan te lopen”

De nieuwste fashion trends geboren op straat

De stad heeft zoveel energie. Zeker als je kijkt naar jonge mensen. Die hebben geen zin om achter de trends aan te lopen. Die kiezen voor hun eigen stijl. Ze dragen combinaties die eigenlijk niet kunnen. Waarvan iedereen bij ons op de mode academie zou zeggen ‘dat is een no go’. Maar die toch werken, gewoon omdat het bij ze past. Omdat ze zichzelf die stijl eigen maken. Omdat ze iets hebben van ‘kom maar op’ en ‘dit ben ik’ en omdat ze die outfit ownen. Dat inspireert mij als ontwerper. Niet als copycat, maar juist om mezelf te blijven vernieuwen. Wist je dat Rotterdam blijft stijgen op het lijstje van toonaangevende modesteden?

Een creatieve hotspot: Platform 104

Met vijf meiden begon ik met Platform 104. In de buurt keken ze ons eerst wel raar aan. Wat is dat nou? Maar nu zijn ze eraan gewend. We verkopen kleding, accessoires en kunst. Ik hang er met mijn eigen kledingmerk. Maar ook veel beginnende designers en kunstenaars krijgen bij ons de kans om zich te laten zien. En wat ik merk is dat veel mensen snakken naar meer kleur, naar meer stad. Bij ons is alles van eigen bodem. Nederlands design, in Nederland gemaakt. We doen veel aan recyclen, upcyclen en circulair werken. Ik werk voor het maken van mijn kleding met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak zijn dat vluchtelingen. Het is win-win. Zij hebben weer een baan en het zijn vaak geweldige ambachtsmensen die heel goed zijn op de naaimachine. Meestal zijn het mannen trouwens en dat vind ik dan wel weer grappig.

Een leven lang in 010

Ik heb een paar jaar in Zwitserland gewoond. Je weet niet hoe blij ik was toen ik hier weer terug was. Man wat was dat saai. Ik ben niet voor niets een kind van 010. Opgegroeid rond de Kruiskade. Mijn ouders hadden er horecazaken. In de jaren 80 en 90 veel uitgaan natuurlijk. Ook toen gebeurde er al veel. En dat multiculturele van de stad, dat heeft me ook altijd getrokken. Die stroom van mensen uit de hele wereld die hier via de haven binnen komt wandelen. Natuurlijk zie je ook wijken veranderen. Soms wordt het tuttig en dan trekken bepaalde mensen weer verder. Zodat er nieuwe hotspots ontstaan. De Glasfabriek is hard op weg zo’n hotspot te worden. Die energie van de stad heeft een ritme. Overal waar ik dat ritme voel is de stad. En zolang dát er is, ga ik niet weg.

Bekijk meer
JPEG Final Edit (8 of 22) sRGB
“Ik was direct gegrepen door De Glasfabriek”

Ongehinderd door wetten en regels. Geleid door mijn fantasie en de wil om iets te maken dat nog nooit gemaakt is. Ik was de eerste die hier landde, een pionier. Doen wat je belangrijk vindt zonder beperking. Dat is voor mij de ziel van De Glasfabriek.

JPEG Final Edit (10 of 22)   srgb
“Ik wil kinderen leren om te staan voor wie ze zijn”

Leven, feesten, werken, creëren, jezelf zijn of in de huid van een ander kruipen. Nog onbegrensd door een teveel aan vooroordelen en ideeën over hoe het moet en hoe het hoort. De Glasfabriek heeft een ziel vanaf de eerste steen. Een plek waar je jezelf kan blijven en kan leven zoals jij dat wil.

JPEG Final Edit (16 of 22) sRGB
“Er komen bijzondere winkeltjes en werkplaatsen zodat er hier altijd beweging is”

Mensen willen een kop koffie halen als ze ’s ochtends naar hun auto lopen. Ze willen dat hun kinderen veilig kunnen spelen en zelf een oogje in het zeil houden, in de zon. Ze willen een drankje kunnen pakken of iets bijzonder lekkers eten zonder ver weg te hoeven. Als we plannen maken, kijken we eerst naar mensen, naar wat zij willen. Want zij zijn sterker dan stenen. Zij geven De Glasfabriek straks het karakter.

JPEG Final Edit (13 of 22) sRGB
“In een groene omgeving kan je beter ontspannen”

De stad zal nooit een bos worden. Dat hoeft ook niet, maar de stad kan wel van een bos leren. Hoe groen rust en koelte brengt, moeiteloos al het water van een wolkbreuk in de grond bewaart voor droge tijden. En hoe het vogels en mensen laat fluiten. Dus dat het ontwerp van De Glasfabriek is begonnen met een groot park, dat snap ik wel.

JPEG Final Edit (19 of 22) sRGB
“Mensen hebben geen zin meer om achter de trends aan te lopen”

De vibe is niet te vangen. En al helemaal niet in woorden. De stad is altijd in ontwikkeling staat nooit stil. Hier wordt elke minuut een nieuwe stijl geboren. Hier wordt 24 uur per dag, geleefd, gekookt, gegeten, gelachen en gedanst. De energie van de stad heeft een ritme. Overal waar ik dat ritme voel is mijn stad. En zolang dát er is, ga ik er nooit meer weg.

Kopie van 393A7434a copy
Kopie van 393A9113a copy
Kopie van 393A8646a copy
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com