Button hoekje zwart

Wie:

Kirstain Houweling

Wat:

Edelsmid, restauratie architect en betrokken bewoner van de Plantage, het oudste stadspark van Nederland

Waar:

aan de overkant van de Buitenhaven, bij de Plantage

Mensen die iets meebrengen. Noem het creativiteit, de wil om iets te doen en iets te maken. Die hier niet alleen komen slapen, maar hier willen leven. Die mensen maken de stad en maken de wijk. Wat mij betreft is De Glasfabriek er voor hen. Want dan komt alles in beweging.

JPEG Final Edit (1 of 22) sRGB
JPEG Final Edit (2 of 22) sRGB

“Die silo’s zijn geweldig maar ze moeten wel een nieuwe functie krijgen”

Nieuwe gezichten in het oudste stadspark van Nederland

De Plantage is een park zoals een park moet zijn. Het is een ontmoetingsplek, voor de buurt, maar ook voor andere mensen uit de stad. De natuur is bijzonder met bijvoorbeeld een monumentale plataan en een groep indrukwekkende rode beuken. Kunstwerken geven het park een eigenzinnige uitstraling. Een aantal van deze werken is begonnen als tijdelijke sculptuur, zoals het vliegtuig met de titel “La Destination Suprême II” dat ooit gebouwd werd rond een hemelboom. Sinds de aanleg in 1766 heeft het park altijd zijn identiteit behouden. Want het moest een sieraad zijn voor de stad, maar tegelijkertijd de inwoners de gelegenheid geven zich te ontspannen. De mensen die rond het park wonen, zorgen er samen voor. Ze beschouwen het toch een beetje als een gezamenlijke voortuin. Omdat de bewoners zelf meehelpen aan het beheer is er ook (financiële) ruimte voor bijzondere beplanting. En dat maakt het park nog aantrekkelijker. Vanaf De Glasfabriek loop je er in een paar minuten heen. Nieuwe gezichten in het oudste stadspark van Nederland.

“Historische gebouwen die we vasthouden, moeten een logische functie krijgen”

Verbonden met de stad

Ik woon al meer dan 40 jaar in Schiedam. Ik ben een stadsbewoner. Houd van het rumoer, de creativiteit, de vernieuwing en de kunst. In mijn visie is architectuur nooit een decor. Historische gebouwen die we vasthouden, moeten een logische functie krijgen. Zodat ze onderdeel blijven van een levende stad. Neem de silo’s. Het onbetwistbare herkenningspunt van De Glasfabriek en dit gebied. Met hun hoogte van dik 40 meter, is alleen de toren van de Sint Janskerk hoger. Die silo’s zorgen voor herkenbaarheid. Ik zou ze zoveel mogelijk laten zoals ze zijn, maar wel een eigen functie geven.

“Als we het goed doen, komen hier mensen die er voor elkaar willen zijn”

De Glasfabriek brengt beweging

Als we het goed doen, dan komen mensen naar dit gebied die iets meebrengen. Die voor het gebied willen zorgen en er voor elkaar willen zijn. Die hier niet alleen willen slapen, maar ook willen leven. Omdat er altijd wat gebeurt. Dat trekt. Ik merk het nu al. Ik zie hoe mensen uit Schiedam onze kant uitkomen en hoe steeds meer Rotterdammers ons weten te vinden. Ik geniet van de exposities en de andere activiteiten die op De Glasfabriek plaatsvinden. Als het aan mij ligt, houden we dat vast. Door niet alleen woningen te bouwen, maar ook activiteiten binnen te halen en te houden. Winkeltjes, bijzondere horeca en creatieve mensen. Mensen die iets van hun leven willen maken. Als dat lukt, dan brengt De Glasfabriek hier straks alles in beweging.

Bekijk meer
JPEG Final Edit (8 of 22) sRGB
“Ik was direct gegrepen door De Glasfabriek”

Ongehinderd door wetten en regels. Geleid door mijn fantasie en de wil om iets te maken dat nog nooit gemaakt is. Ik was de eerste die hier landde, een pionier. Doen wat je belangrijk vindt zonder beperking. Dat is voor mij de ziel van De Glasfabriek.

JPEG Final Edit (10 of 22)   srgb
“Ik wil kinderen leren om te staan voor wie ze zijn”

Leven, feesten, werken, creëren, jezelf zijn of in de huid van een ander kruipen. Nog onbegrensd door een teveel aan vooroordelen en ideeën over hoe het moet en hoe het hoort. De Glasfabriek heeft een ziel vanaf de eerste steen. Een plek waar je jezelf kan blijven en kan leven zoals jij dat wil.

JPEG Final Edit (16 of 22) sRGB
“Er komen bijzondere winkeltjes en werkplaatsen zodat er hier altijd beweging is”

Mensen willen een kop koffie halen als ze ’s ochtends naar hun auto lopen. Ze willen dat hun kinderen veilig kunnen spelen en zelf een oogje in het zeil houden, in de zon. Ze willen een drankje kunnen pakken of iets bijzonder lekkers eten zonder ver weg te hoeven. Als we plannen maken, kijken we eerst naar mensen, naar wat zij willen. Want zij zijn sterker dan stenen. Zij geven De Glasfabriek straks het karakter.

JPEG Final Edit (13 of 22) sRGB
“In een groene omgeving kan je beter ontspannen”

De stad zal nooit een bos worden. Dat hoeft ook niet, maar de stad kan wel van een bos leren. Hoe groen rust en koelte brengt, moeiteloos al het water van een wolkbreuk in de grond bewaart voor droge tijden. En hoe het vogels en mensen laat fluiten. Dus dat het ontwerp van De Glasfabriek is begonnen met een groot park, dat snap ik wel.

JPEG Final Edit (19 of 22) sRGB
“Mensen hebben geen zin meer om achter de trends aan te lopen”

De vibe is niet te vangen. En al helemaal niet in woorden. De stad is altijd in ontwikkeling staat nooit stil. Hier wordt elke minuut een nieuwe stijl geboren. Hier wordt 24 uur per dag, geleefd, gekookt, gegeten, gelachen en gedanst. De energie van de stad heeft een ritme. Overal waar ik dat ritme voel is mijn stad. En zolang dát er is, ga ik er nooit meer weg.

De Glasfabriek   Glaspark   uitsnede 2
Kopie van 393A9113a copy
Kopie van 393A8646a copy
Ben jij een pionier?

Maak dan een account aan en meld je aan voor de nieuwsbrief. We'll keep you posted!

Volg de laatste ontwikkelingen op social media

Meer weten? Neem contact met ons op. 

010 453 53 11
info@deglasfabriek.com